Hüsni Hattın Tanımı

“Hüsn” kelimesi Arapçada güzellik ,“hat” ise çizgi,yazı ve çizgiye benzer şeyler manasını taşımaktadır.”Hüsn-i hat” ise “güzel yazı” anlamına gelir.

Sanat terimi olarak anlamı şudur: Belirlenmiş olan estetik kurallara bağlı kalarak Kur’an harfleriyle ölçülü ve güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanatın en önemli özelliklerinden bir tanesi harflerden oluşmasıdır. Yeryüzünde Kur’an harflerinden başka hiç bir alfabede sanat olma özelliği bulunmamaktadır. Kur’an’ın “elif ba”sı da Arapça olduğu için Arap harfleri İslam yazısı haline gelmiştir. Bu sanat, adına “kaligrafi” denilen, Latin harfleriyle güzel yazı yazma çalışmaları ile karıştırılmamalıdır.

Hat Sanatını gerçekleştiren ustalar,

Eserlerinde ruhlarının yansımasını resmederler. İçlerinden gelen güzellikleri, duyguları, düşünceleri kalem ile kâğıtta bir araya getirirler. Ruh güzelliğinden meydana gelen eserler bir de ayet ve hadis olunca ortaya eşsiz bir manevi mühendislik çıkıyor ki bu mühendislere de hattat ismi veriliyor.

Hat sanatının asıl ve ilk ismi hüsn-i hattır.

Batı’da hat sanatının karşılığı kaligrafi olarak adlandırılmaktadır. Batı kültürü kaligrafiye İslam toplumu kadar önem vermemektedir. Hat sanatı, İslam toplumunda nüfusun tamamı tarafından beğeni ile takip edilir. Ve büyük ilgi ile izlenir.

Hat sanatı; Batı’da güzel sanatlarların plastik (görsel) sanatlar dalında, İslâm kültüründe ise tezhip ve ebru gibi klasik sanatlar içerisinde yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir